Jak je možné, že jsou tak miniaturní semínka superpotravinou? I přes malý rozměr jde o vydatný mix bílkovin, vlákniny, železa a vápníku. Prostě vše v jednom a ještě navíc v bezlepkovém provedení. Pojďte se podívat na amarant blíže. Zjistíte, proč ho zařadit do svého jídelníčku.
Co je to amarant?
Amarant je základem stravy mnoha kultur po celém světě a je jednou z nejstarších pěstovaných plodin na světě. Tato unikátní superpotravina byla základní složkou stravy starých Aztéků a Inků, kteří ho považovali za posvátný.
Amarant je druh rostliny, který patří do rodiny Amaranthaceae. Setkáte se také s označením laskavec. Existuje více než 60 druhů amarantu. Amarant vypadá prakticky jako tráva a často dosahuje až 2 metrů na výšku. Pro své pestré a nápadné květy slouží v zahradách jako okrasná rostlina.
Amarant je na základě svého využití a charakteristiky považován za obilovinu. Proteinů však obsahuje ještě více než většina obilovin. V potravinářství se využívá především jeho semeno. Podobné výživové hodnoty mají ale také listy amarantu.
Kromě proteinů je amarant bohatý i na vitamíny a minerály. Odborníci si ho velice cení pro obsah lysinu, vzácné esenciální aminokyseliny, která je v mnoha obilovinách nedostatečná. Tím výčet pozitiv ještě nekončí. Je bohatý na esenciální aminokyseliny, vitamíny a minerály, včetně vitamínu E, železa, hořčíku, fosforu a draslíku. Je také bohatý i na vlákninu, která podporuje trávení.
Jak chutná Amarant?
Amarant má jemnou oříškovou a přitom lehce nasládlou chuť. Často se chuťově přirovnává ke quinoe nebo pohance.
Chuť amarantu se také může měnit v závislosti na způsobu přípravy. Amarantové vločky a mouka mohou mít chuť intenzivnější než celá zrna, a to zejména pokud jsou před použitím praženy. Vařený amarant má krémovou texturu a mírně nasládlou chuť. Pražený amarant je mnohem křupavější a má výraznější oříškovou chuť.
Amarant se perfektně hodí do salátů, polévek, pečiva, nebo jako příloha k masu či rybě.
Jak se chová amarant v kuchyni?
Amarantové semínko má na svém povrchu tuhou slupku, která plně nezměkne ani vařením. Vždy bude trochu křupat. Uvnitř je ale amarant po 30 minutách vaření měkký.
Při vaření se z amarantu uvolňuje škrob. Toho se dá využít při zahušťování. Pokud si chcete amarant dopřát místo přílohy jako je rýže, bude potřeba hodně vody. Při klasickém poměru 1:2 získáte lepivou kaši. U amarantu jako nadýchané přílohy si zvolte k jednomu dílu amarantu 6 dílů vody. Na přijatelnou kaši volte poměr 1:3.
Čím vás osloví amarantová mouka?
Amarantová mouka je vyrobena z mletých semínek amarantu a má krásnou zlatavou barvu. Používá se jako alternativa k běžné pšeničné mouce. Je přirozeně bezlepková. Hodí se na přípravu bezlepkových produktů jako jsou chleby, muffiny, palačinky, sušenky a další amarantové pečivo.
Tato mouka je univerzální a může být použita k přípravě široké škály pokrmů. Amarantovou mouku můžete také použít jako zahušťovadlo pro omáčky a polévky.
Znáte amarantové vločky?
Amarantové vločky se vyrábí ze semínek amarantu. Semínka se ošetří horkem a válcují do tenkých vloček. Mají stejnou nutriční hodnotu jako celá semena, ale jsou lépe stravitelné a rychleji se vaří.
Amarantové vločky se často používají v kuchyni stejně jako ovesné vločky. Lze je přidat do müsli, jogurtu, smoothie, polévek nebo se z nich dá připravit kaše. Díky vysokému obsahu proteinů a vlákniny jsou amarantové vločky oblíbenou součástí zdravé snídaně.
Ať už se rozhodnete pro semena, mouku nebo vločky, amarant je skvělým způsobem, jak zvýšit nutriční hodnotu vaší stravy. Je výživný, chutný a univerzální. Ideální volba pro každou kuchyni.
Může se Vám hodit
Amarantové lupínky, rajče a bazalka 65g
Křupavé lupínky bez lepku s příchutí rajče a bazalka. Bezlepkové křupavé lupínky se hodí jako…
Skladem 33 Kč
Přidat do košíkuAmarantové lupínky, mořská sůl 65g
Křupavé lupínky bez lepku s mořskou solí. Bezlepkové křupavé lupínky s mořskou solí se hodí jako…
Skladem 34 Kč
Přidat do košíku