Spousta lidí považuje kuskus za obyčejnou přílohu, kterou můžeme nahradit například rýži. Co je kuskus ve skutečnosti a proč jíst kuskus pravidelně alespoň jednou týdně?
Je kuskus zdravý?
Rychle připravená příloha plná živin a minerálů, kterou dokážete připravit bez vaření během pár minut. Přesně to je oblíbený kuskus. Surovina, kterou můžete jíst na mnoho způsobů. Jedná se o kuličky vyrobené ze spařené pšenice, prosa nebo ječmene. I přes jejich snadnou přípravu jde o surovinu obsahující pro tělo důležité látky. Beze strachu tak na otázku, zda je kuskus zdravý, můžeme odpovědět jednoznačné ano. Obsahuje například:
- bílkoviny,
- sacharidy,
- vlákninu,
- selen podporující růst svalové hmoty,
- draslík, který snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění,
- vitamíny E i B.
Protože se drobné kuličky nemusí vařit, obrovskou výhodou přípravy kuskusu je rychlost. Ideální je zalít kuskus vodou v poměru 2:3. Během 5 minut kuskus nabobtná a změkne. Aby vám nevznikla jen hmota bez chuti, existují možnosti jak uvařit kuskus ještě chutněji. Pro lepší chuť jej lze zalít zeleninovým nebo masovým vývarem. Následně již záleží pouze na vás a vašich oblíbených chutích. Kuskus receptů je velká spousta. Rychlý a snadný je na přípravu třeba kuskus se zeleninou nebo kuskus s tuňákem. Ten obsahuje velké množství bílkovin a je součástí surovin vhodných do fitness jídelníčku.
Délka vaření závisí i na druhu kuskusu
Kuskus lze rozdělit dle velikosti či doby vaření. Nejdelší přípravu, která trvá déle než deset minut, potřebuje kuskus Moghrabieh, ten je také největším. Do 10 minut uvaříte menší kuličky kuskusu izraelského. Nejméně času na přípravu potřebuje marocký kuskus, se kterým se v českých obchodech setkáváme nejčastěji.
Kuskus lze bez nadsázky považovat za kouzelnou surovinu. Právě v tomto případě jednoznačně platí, že málo je někdy více. Zároveń je to surovina, která je ideální při snaze snížit tělesnou hmotnost. A to kvůli svému minimálnímu množství tuku, zato velkému množství energie, kterou tělu dodává.