Cupcakes – mini dortíky ozdobené krémem si mezi českými dezerty našly už své pevné místo. Víte ale, že se dají připravit i zdravě? Vyzkoušejte náš recept na low carb cuketové dortíky bez cukru a bez lepku. Jsou šťavnaté a voní skořicí a hřebíčkem.
Co budete potřebovat (na 12 dortíků)?
Těsto
- 100 gramů mandlové mouky
- 40 gramů kokosové mouky
- ½ lžičky xantanové gumy
- 1 lžičku jedlé sody
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 1 lžičku mleté skořice
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- špetka mletého hřebíčku
- 100 ml kokosového oleje
- 2 velká vejce
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu bez cukru
- 100 ml čekankového sirupu
- 300 gramů cukety, oloupané a nastrouhané najemno
Krém
- 125 gramů smetanového sýru
- 2 lžíce změklého másla
- 3 lžíce lískooříškového krému s čokoládou
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience – mandlovou mouku, kokosovou mouku, xantanovou gumu, sodu, prášek do pečiva, sůl, skořici, muškátový oříšek a hřebíček. Dejte stranou. V jiné míse společně prošlehejte kokosový olej, vejce a vanilkový extrakt. Přidejte cuketu a čekankový sirup a spojte se suchou směsí. Těsto rovnoměrně rozdělte do jednotlivých košíčků. Pečte asi 25 až 30 minut, dokud dortíky nezískají zlatavý povrch a nebudou pevné na dotek.
Smíchejte sýr s máslem, abyste vytvořili krém, a následně přidejte lískooříškový krém s čokoládou. Naneste na jednotlivé dortíky. Pro ozdobu můžete použít nasekané ořechy nebo čokoládu bez cukru.