Black Friday: Slevy až 60 % na TOP produkty > TO CHCI

Nenechte si ujít ty nejlepší akce a nabídky! Doprava zdarma, akce a slevy na produkty, novinky a mnoho dalších.

Jak správně na klíčení semínek

Magazín
Jak správně na klíčení semínek

Nyní se můžete vyhnout nákupu klíčků v obchodě a snadno si vyklíčíte vlastní semínka pohodlí vašeho domova. Tyto semínka jsou bohatá na vitamíny B a C, vápník, železo, karoten, zinek a aminokyseliny. Jsou ideální přísadou mnoha pokrmů a dodají jim bohatou nutriční hodnotu. V tomto článku vám podáme rady, jak klíčit semínka a která semínka jsou nejvhodnější pro tento proces.

Uvnitř semínka se odehrává fascinující proces. Klíček se začíná měnit a vyrůstat, a tím se aktivují enzymy a dochází k rozkladu organických látek. Složité škroby se přeměňují na jednodušší sacharidy, aminokyseliny a tuky se proměňují na mastné kyseliny. Tím se celá rostlina stává bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Jednotlivé druhy klíčků se navíc liší i ve složení vitamínů.

Důležité varování! Vzhledem k tomu, že klíčení semínek vyžaduje teplotu a vlhkost, může dojít k vzniku plísní a bakterií. Proto je nezbytné dodržovat pravidelnou péči.

Jaké jsou vhodné typy semen pro klíčení?

Pro klíčení byste měli používat semena s bio certifikací. Tímto způsobem máte zaručeno, že neobsahují žádné chemické látky.

Rozmanité typy potravin, které můžete klíčit, zahrnují luštěniny jako mungo fazole, celou červenou čočku, zelenou čočku, cizrnu nebo fazole adzuki. Mezi obiloviny vhodné pro klíčení patří žito, pšenice, ječmen a oves. Pokud jde o plodiny, vojtěška, hořčice, řeřicha a ředkvička jsou skvělou volbou. Také můžete zkusit netradiční klíčky z červené řepy, cibule, česneku a rukoly.

Postup při klíčení

A nyní k samotnému procesu klíčení. Jedná se o relativně jednoduchý postup, který nevyžaduje žádné extra drahé vybavení. Je však důležité věnovat semínek pozornost každý den. Pokud byste to zanedbali, mohou se začít plísnit nebo naopak vyschnout. Existuje několik možností, jak si zařídit speciální nádobu pro klíčení, nebo si jednoduše vypůjčit zavařovací sklenici.

Víčko slouží jako síto, pro které uděláte několik otvorů. Pokud nemáte k dispozici víčko, můžete použít obvaz s většími průchody, který připevníte gumičkou. V takovém případě je však důležité obvaz měnit každý den. A nyní k samotnému postupu.

Metoda přípravy klíčků

  • Do sklenice vložte semínka a zalijte vodou.
  • Nechte je nabobtnat, proces může trvat několik hodin.
  • Jakmile semínka nabobtnají, vodu vylévejte a semínka důkladně propláchněte.
  • Poté vložte semínka zpět do sklenice s proděravěným víčkem či obvazem a otočte sklenici dnem vzhůru.
  • Zajistěte, aby do sklenice proudil vzduch a přebytečná voda mohla odkapávat.
  • Proplachujte semínka dvakrát denně vlažnou vodou.

Většina semínek by měla začít klíčit druhý den a být skliditelná za 5 až 7 dní. Dbejte na to, aby proces klíčení nebyl vystaven přímému slunci. Doporučuje se uchovávat klíčky ve stínu a při teplotě okolo 20°C.

Použití klíčků

Sklizená semínka jsou nejlepší spotřebovat čerstvá, ale vydrží i několik dní v lednici. Můžete si také připravit zásoby a uložit je do mrazáku. Klíčky lze přidávat do polévek, na chleba, do salátů, pomazánek, dipů nebo je konzumovat samotné. Každý druh klíčků má svou specifickou chuť, takže si můžete najít ten svůj oblíbený. Přidávejte je však pouze do hotových jídel, jelikož během vaření by došlo ke zničení cenných látek. Klíčky lze jíst i s kořínky a výhonky.

Tip! Vyzkoušejte například škvarkovou pomazánku s ozdobou z klíčků. Užijte si výbornou chuť a tělu dopřejte vitamíny i prostřednictvím těchto malých pokladů.

Příprava klíčků může na první pohled působit složitě, ale ve skutečnosti je to velmi jednoduché. Zapojte do procesu celou rodinu, zejména děti to bude bavit. Klíčky jsou skvělou alternativou k drahým vitamínovým doplňkům z lékárny. To znamená úsporu finančních prostředků, přínos pro zdraví těla a obohacení jídelníčku. Takže s chutí do toho!


Další články

Snídaně
Crumble

Crumble

Číst článek
Snídaně
Domácí pribináček s granolou

Domácí pribináček s granolou

Číst článek
Hlavní jídla
Houbová omáčka s Usui těstovinami

Houbová omáčka s Usui těstovinami

Číst článek