Kešu ořechy jsou exotickými plody ze stromu jménem ledvinovník západní (Anacardium occidentale). Tyto plody jsou známé svou jemnou chutí a jsou proto oblíbeným doplňkem různých dezertů. Možná jste už slyšeli o zdravotních a výživových benefitech jejich konzumace. Co obsahují kešu ořechy?
Ačkoliv o nich mluvíme jako o ořeších, botanicky jde o semena. Než se nám dostanou na stůl, prochází procesem sušení a dále se tepelně zpracovávají a odstraňuje se z nich slupka. Proč to všechno děláme? Tyto plody jsou bohaté na tuky, bílkoviny a řadu dalších živin.
Denní dávka kešu ořechů a zdravotní benefity
Kešu ořechy jsou plné tělu prospěšných živin. Obsahují značné množství zdravých tuků, převážně mononenasycených a nenasycených mastných kyselin. Tyto tuky podporují zdravé srdce. Kešu ořechy jsou také bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny.
Z minerálů obsahují hořčík, fosforu i vápník. Díky nim mohou podpořit zdraví kostí a svalů. Hořčík pomáhá zlepšit kvalitu spánku a přispívá ke zpomalení stárnutí buněk v těle. Navíc, díky obsahu železa jsou užitečné pro zachování správného krevního oběhu a prevenci anémie.
S hrstí kešu si dopřejete i vitamíny K, C a B6. Obsah vitamínu E může přispět k ochraně buněk před poškozením volnými radikály.
Ořechy kešu mohou být dobrý zdrojem antioxidantů a chránit tělo před potenciálně nebezpečnými látkami. Zdraví a kešu ořechy k sobě bez problémů patří, ale i u nich platí pořekadlo „všeho s mírou“. Proto se doporučená denní dávky pohybuje okolo 15 kusů denně. Při redukčních dietách pak 5 kusů za den, protože kešu obsahuje sacharidy.
Nutriční hodnoty kešu ořechů
100 gramů kešu ořechů má energetickou hodnotu zhruba 580 kcal a obsahuje zhruba:
- 17 gramů bílkovin,
- 26 gramů sacharidů,
- 46 gramů tuků (z toho 10 gramů nenasycených mastných kyselin),
- 2 gramy vlákniny.
(Zdroj informací: kaloricketabulky.cz)
Potenciální nebezpečí kešu ořechů
Přestože jsou kešu ořechy bohaté právě na zdravé tuky, celkově obsahují hodně kalorií. Jejich nadměrná konzumace může vést k nárůstu hmotnosti.
Pro některé jedince může být kešu alergen. Týká se to obvykle osob alergických na lískové ořechy nebo mandle.
O něco méně je známý fakt, že kešu ořechy jsou za určitých okolností jedovaté. Syrové kešu ořechy obsahují urushiol, toxickou látku, která vyvolává alergické reakce, pálivou kožní vyrážku a otoky. Tepelným zpracováním se tento toxin odstraní. U nás na e-shopu najdete v prodeji kešu zpracované a vhodné k okamžité konzumaci.
Kde rostou kešu ořechy?
Kešu stromy jsou původem z Brazílie, ale nyní jsou pěstovány v teplých oblastech po celém světě. Hlavními producenty kešu ořechů jsou Indie, Vietnam, Nigérie a Tanzanie. Tyto země mají vhodné klimatické podmínky pro růst ledvinovníku a jsou hlavními dodavateli na světový trh.
Kešu ořechy jsou nejlepší ve formě natural, kdy jsou zbaveny toxické slupky. Prodávají se i solené pražené. V takovém případě si dejte pozor na celkový denní příjem soli, abyste zdravotní benefity konzumace nepřebili nadmírou soli. Ideální je mix různých ořechů s různým poměrem tuků, sacharidů a minerálů. Inspirujte se u nás a najděte tu pravou kombinaci pro vaše chuťové buňky a zdraví.
Může se Vám hodit
Kešu ořechy natural - Premium 1 kg
Jakost / kalibr: WW320. Kešu jsou lahodné krémové oříšky s jemnou texturou a nasládlou chutí. Kešu…
Skladem
329 Kč
269 Kč
-18% Sleva