Makadamové ořechy jsou exotická lahůdka z daleké Austrálie. Chvíli stály v jídelníčcích trochu stranou, ale aktuálně se těší čím dál větší oblibě. Vděčí za to obsahu mnohých zdraví prospěšných látek.
Jejich máslovou chuť si oblíbí i lidé, kteří jinak ořechy nevyhledávají. Přitom stačí pár kousků a zaženete s nimi hlad. Někdo považuje makadamové, nebo také někdy makadamiové, ořechy za královské ořechy. Jméno dostaly po lékaři Johnu Macadamovi, který je velmi prosazoval pro očekávané zdravotní benefity.
Makadamové ořechy - vliv na zdraví
Ořechy, i přes svůj malý rozměr, jsou obecně vyhledávané pro vhodný obsah vitamínů a minerálů. Makadamové ořechy rozhodně nejsou výjimka. Pozitivní účinky makadamových ořechů může pocítit vaše srdce, imunitní systém i vaše kosti.
1. Obsahují zdravé tuky
Makadamové ořechy jsou bohaté na mononenasycené tuky. O nich je známo, že prospívají srdci a snižují riziko mrtvice a infarktu. Jsou v nich hojně obsaženy omega-3 mastné kyseliny. Přestože se jedná o neesenciální mastné kyseliny, podporují zdravou funkci mozku a pomáhají bojovat se záněty v těle.
2. Zdroj antioxidantů
Makadamové ořechy jsou bohatým zdrojem antioxidantů. Najdete v nich flavonoidy, vitamín E a selen, vitamíny skupiny B. Pomáhají chránit tělo před poškozením volnými radikály a podporují imunitní systém.
3. Dobrý zdroj minerálů
Makadamové ořechy obsahují minerály jako vápník, hořčík, draslík, železo a zinek. Jde o mix, který může být prospěšný pro zdraví kostí, svalů a krevního oběhu.
4. Mohou podpořit metabolismus
Makadamové ořechy vás potěší i nízkým obsahem sacharidů. Dokonce je málo pravděpodobné, že by se jejich konzumací zvýšila hladinu cukru v krvi. Jsou proto vhodné i pro diabetiky. Díky kombinaci zdravých tuků a vlákniny pak mohou makadamové ořechy pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a podporovat zdravý metabolismus.
Strom, na kterém rostou makadamové ořechy
Stromy, na kterých rostou makadamové ořech, jsou původem z Austrálie. Nyní jsou pěstovány i v jiných částech světa s teplým podnebím. Najdete je proto např. v Kalifornii, Brazílii nebo Jihoafrické republice. Pro svůj život potřebují slunné a chráněné stanoviště a dobře propustnou půdu. Jeho stín poskytuje útočiště pro další rostliny a živočichy, a zároveň přispívá k ochraně půdy před erozí.
Hlavní důvod pěstování jsou samozřejmě jejich plody, které začne strom plodit nejdříve ve svých 7 letech. Někteří si stromu cení i pro estetický vzhled a vysazují si je na zahradách.
Ořechy se z nich sbírají až po pádu na zem. Jsou krásně kulaté a jejich skořápka patří k těm nejtvrdším. Na její otevření je proto potřeba speciální nástroj.
Makadamové ořechy obsahují až 76 % tuků. Rozhodně vás zasytí a můžete je zvolit k večernímu zobání u televize. Hodí se lépe než ořechy s vyšším obsahem sacharidů. Přes den si proto dopřejte raději třeba kešu ořechy.
Makadamové ořechy patří do kategorie dražších ořechů, což je dáno jejich kvalitou a benefity pro zdraví. Vysoký obsah tuků zajistí, že jich přes máslovou a smetanovou chuť nesníte tolik a déle vám vydrží. Pro výhodnější cenu sáhněte rovnou po balení 1 kg makadamových ořechů. Budete tak mít připravenou vydatnou svačinu hned při ruce.