Na podzim je možná s dětmi chodíte sbírat a pak kolem nich doma kroužíte a možná o ně zakopáváte při sušení. Na Vánoce z nich pečete cukroví. Vlašské ořechy.
Někdo je miluje, někdo uznává vlašské ořechy v cukru a skořici nebo prostě s dávkou sladkého kolem. Nejeden vánoční recept obsahuje vlašské ořechy jako zásadní surovinu. Vlašské ořechy mají výraznou chuť, proto se jim obvykle vyhýbají třeba děti. Vy byste je ale měli vzít na milost, protože jde o skutečně zdravou potravinu s vysokým obsahem antioxidačních látek.
Vlašské ořechy - zdraví z domácí zahrady
Připomíná vám tvar těchto ořechů mozek? Právě tomuto důležitému orgánu vlašské ořechy mohou pomoci. Vlašské ořechy jsou totiž jedním z nejlepších zdrojů omega-3 mastných kyselin. Tato kyselina je důležitá pro zdraví a správnou funkci srdce a mozku, zlepšení paměti a kognitivních funkcí. Nenasycených mastných kyselin má ořech téměř 70 %.
- Obsahují také značné množství antioxidantů, jako je vitamín E, který pomáhá chránit tělo před poškozením volnými radikály.
- Dále v nich najdete vitamíny B1, B2, B3 a B6. Ty jsou vhodné pro správné fungování nervové soustavy a pro boj se stresem.
- Jsou bohaté na minerály jako hořčík, který podporuje zdraví kostí a svalů, a zinek, který posiluje imunitní systém.
- Pokud máte problém se spánkem, zkuste si před spaním dát vlašský ořech. Hormon melatonin se po jejich konzumaci zvyšuje a vám se může podařit snáze usnout.
Jak si můžete pochutnat na vlašských ořeších
Dejte si vlašský ořech na chuť jen tak, loupaný a sušený. Pokud to není váš šálek kávy, zkuste ořech naporcovat do ranního müsli a granoly. Zalité jogurtem nebo kefírem jsou chuťově méně výrazné, přitom ale dost na to, abyste věděli, že si dáváte oříšek. Pokud potřebujete vlašský ořech s ještě větší dávkou cukru, vyzkoušejte tyto recepty na vlašské ořechy:
- Vlašské ořechy v karamelu: Smíchejte vlašské ořechy s karamelovým sirupem a pečte je v troubě, dokud nejsou ořechy dobře obalené. Nechte je vychladnout a máte lahodnou sladkou pochoutku.
- Vlašské ořechy v cukru a skořici: Obalte vlašské ořechy ve směsi cukru a skořice a pečte je do zlatova. Při konzumaci vás čeká kořeněný nádech.
- Vlašské ořechy v medu: Pokapejte vlašské ořechy medem a pečte je do lehkého zbarvení. Výsledkem je sladká a lehce lepkavá pochoutka.
Jak uchovat vlašské ořechy
Pro uchování čerstvosti a chuti je nejlepší skladovat vlašské ořechy v chladném a suchém prostředí. Ideální je tmavá uzavřená nádoba nebo vakuový obal. Nic nezkazíte ani tím, pokud je dáte vysušené do ledničky. Pokud žijete v teplém prostředí, zabráníte tak jejich žluknutí.
Ořechy jsou na žluknutí náchylné, platí to i pro ořechy vlašské. Ty jsou ještě navíc specialisté na chytání plísně a rádi se v nich usazují moli. Pokud je však skladujete správně, vydrží vám v plné kondici až 2 roky.
Jejich trvanlivost prodloužíte také uložením do mrazáku. V mrazáku je ale nechávejte maximálně 1 rok. Mějte na paměti, že při rozmrazování se jejich textura může změnit.
Tipy, jak skladovat vlašské ořechy, se nijak neliší od skladování ostatních druhů ořechů. S klidem takto můžete uložit i např. mandle.
I přesto že jsou vlašské ořechy prakticky volně dostupné v přírodě, nemáte jistotu, zda strom roste ve zdravém prostředí. Ušetřete si práci s jejich sbíráním a sušením. U nás na e-shopu najdete vlašské ořechy prvotřídní kvality a bez další práce pro vás. Pořiďte si rovnou balení 1 kg vlašských ořechů a budete mít zásobu na Vánoce i na běžné pojídání.
Může se Vám hodit
iPlody Vlašské ořechy 80% půlek 500 g
Plody ořešáku královského, které známe jako vlašské ořechy, patří mezi nejstarší konzumované…
Skladem 171 Kč
Přidat do košíku