Black Friday: Slevy až 60 % na TOP produkty > TO CHCI

Nenechte si ujít ty nejlepší akce a nabídky! Doprava zdarma, akce a slevy na produkty, novinky a mnoho dalších.

Zdravé recepty na grilovačky

Magazín
Zdravé recepty na grilovačky

Grilování má nálepku nezdravého jídla. Gril přitom patří k zahradnímu posezení od jara do pozdního podzimu. Není nad relax s přáteli, dobrou společnost, zábavu, pití a kvalitní jídlo. Přečtěte si naše recepty na grilovačky, které nezkazí zábavu ani váš žaludek.

Po příjemném grilování přichází ještě večer nebo další den ráno nepříjemné následky. Těžké břicho, bolest hlavy, zažívací problémy. Opakovaná pochybení se zapisují do našeho zdraví a dodatečně mohou vyústit ve zdravotní problémy. Situaci totiž nezachrání ani vhodné recepty na grilovačky, pokud se o samotný gril a postup grilování důkladně nestaráte.

Naučte se grilovat bez přepálených tuků zdravě a nemějte strach o své zdraví. Příprava je rychlá, takže vás v létě žádná návštěva nezastihne nepřipravené.

grilování_1  

Zdravé grilování

Pokud dodržíte několik zásad, nemusíte se krátkodobých ani dlouhodobých následků grilování obávat:

  • Vyvarujte se odkapávání tuku z grilovaného jídla přímo na žhavé uhlí. Teplem se přepálený tuk vrací zpět na maso a vznikají tak karcinogeny. Maso uzavřete do alobalu nebo ho dejte na alobalovou misku.
  • Nejezte černé maso (spálené kousky odřízněte).
  • Před i po grilování očistěte mřížku a nenechávejte na ní spáleniny.
  • Nenechejte plameny dotýkat masa.
  • Zdravější verzi si zařídíte odstraněním přebytečného tuku ze syrového masa.
  • Vybírejte libové maso (čím je maso tučnější, tím více karcinogenní může při grilování být). Místo krkovice zvolte raději kuřecí maso nebo kvalitní hovězí steak.
  • Zapomeňte na grilování uzenin.
  • Grilujte na žhavých uhlících, ale rozhodně ne v plamenech.

Co hodit na gril

Pokud se pustíte do grilování s kvalitními surovinami, důvěřujte především vlastní marinádě. Zapomeňte na nákup předpřipravených naložených mas, u kterých v některých případech ani nevíte, z jaké části zvířete jsou. V domácí marinádě ohlídáte množství soli i suroviny, které používáte. Do připravených marinád výrobci dávají navíc cukr a umělá dochucovadla. Ne vždy je to špatně, ale není nad vlastní úsudek při přípravě.

Do domácí marinády dejte olej vhodný na tepelnou úpravu (olivový, slunečnicový) a doplňte domácími bylinkami a kořením - česnekem, citronovou šťávou, solí, pepřem.

Při grilování nezapomínejte ani na zeleninu. Dopřejte si k masu zeleninové saláty nebo zeleninu také s kořením ugrilujte. Zelenina doplní jídlo vlákninou a dodá vám antioxidanty.

Dobře fungují grilované:

  • žampiony,
  • lilky nebo cukety,
  • papriky,
  • kukuřice,
  • cherry rajčata.

Zeleninu si připravte na plátky a potřete ji stejně jako maso olejem a lehce osolte. Z cukety a lilku se tak zbavíte přebytečné vody. Rozhodně zeleninu v oleji dlouho nemáčejte. Zbytečně by nasákla olej.

grilování_4 

Recepty na grilovačky

Kvalitní dip je neodmyslitelným doplňkem ke grilu. Klasické kupované dipy jsou podobně nevhodné jako marinády. Jsou doplněné umělými dochucovadly, tuky a glukózou.

Jogurtový dip

Na zdravý recept na jogurtový dip si připravte: 

  • bílý jogurt,
  • čerstvé bylinky (máta, koriandr, pažitka) podle chuti,
  • česnek.

Jogurt vám po grilování pomůže se správným zažíváním. Alternativou jsou zdravé dipy z naší nabídky.

Šťavnatá grilovaná kuřecí masa

Kuřecí maso se bez použití marinády rychle vysuší díky nízkému množství tuku. Problém vyřeší marináda z oleje nebo jogurtová marináda. Maso před grilováním naložte na hodinku do jogurtu s kořením. Uvidíte ten rozdíl.

Kuřecí prsa grilujte 8-12 minut. Pokud máte kuřecí prsa v alobalu společně se zeleninou, dopřejte jim na pečení 45 minut.

Špízy

Místo samostatných ingrediencí a grilování větších kusů připravte špízy. Dopřejte jim 15-25 minut a průběžně je potírejte marinádou, abyste je nevysušili.

Steak

Hovězí steak je to nejlepší, co můžete dát na gril. Jeho příprava je velmi rychlá. Vyjde tak maximálně na jednu kratší historku vašich kamarádů. Steak o šířce cca 2,5 cm máte za 4 minuty hotový. V půlce doby steak obraťte.

Mezi oblíbené recepty na gril patří také ryby. Ne každý je ale milovník ryb. S naším kořením na ryby si je možná oblíbí i vaše návštěvy.

Může se Vám hodit


Další články

Magazín
Fermentace - Je prospěšná? Seznam potravin

Fermentace - Je prospěšná? Seznam potravin

Číst článek
Magazín
Pohanka - proč ji zařadit i do vaší kuchyně?

Pohanka - proč ji zařadit i do vaší kuchyně?

Číst článek
Z konjaku
Konjakový salát s tuňákem ve vlastní šťávě

Konjakový salát s tuňákem ve vlastní šťávě

Číst článek