Black Friday: Slevy až 60 % na TOP produkty > TO CHCI

Nenechte si ujít ty nejlepší akce a nabídky! Doprava zdarma, akce a slevy na produkty, novinky a mnoho dalších.

Známé i neznámé druhy těstovin: Kolik jich znáte?

Magazín
Známé i neznámé druhy těstovin: Kolik jich znáte?

Těstoviny si spojujeme primárně s Itálií. Jsou ale rozšířené po celém světě a patří mezi nejoblíbenější pokrmy. Druhů těstovin existuje mnoho a každá země si je přizpůsobila svým zvyklostem a chuti.

Těstoviny se liší tvarem, velikostí a texturou. Nejsnadnější cesta je koupit těstoviny v obchodě. Můžete se ale držet tradičních receptů a z několika málo surovin je připravit doma. Fantazii se přitom meze nekladou. Druhů těstovin je totiž opravdu mnoho.

Druhy těstovin podle tvaru

Těstoviny, italsky pasta, najdete na většině jídelních lístků a při čtení nejspíš nepochybujete o významu těchto slov. Další názvy jako penne, fusilli jsou už o něco tajemnější. Pojďme zjistit, co tato jména skrývají.

Špagety

Špagety jsou pravděpodobně nejoblíbenějším druhem těstovin na světě. Jsou to tenké, dlouhé a válcovité těstoviny, které se často podávají s různými omáčkami. U nás jsou to oblíbenci dětí. Dospělí si mohou dát třeba špagety aglio olio, carbonara nebo se základní rajskou omáčkou marinara. Špagety jsou vynikající volbou pro rychlá a chutná jídla.

Penne

Penne jsou trubičkovité těstoviny s oblými konci. Tento tvar jim umožňuje lépe zachytit omáčky. Potkáte se s nimi jako vhodným doplňkem hustých a krémových omáček.

Farfalle

Farfalle neboli u nás označované jako motýlci. Jídlu dodávají život a fungují jako estetický prvek. Dobře fungují v salátech a s lehkými omáčkami. Kromě toho po nich sáhnou rodiče na lehké domácí tvoření s dětmi.

Fusilli

Fusilli jsou ve tvaru vřeten, šroubů nebo spirál. I ony se hodí na studené saláty a do všech jídel, kterým chcete dodat texturu.

Ramen

Nudle ramen jsou používány v tradiční japonské kuchyni. Jsou tenké, dlouhé a často se podávají v horké polévce s různými přísadami. Polévka ramen je kromě těchto tenkých nudlí ramen tvořena vývarem, dochucující omáčkou a různými doplňky jako jsou kousky masa, vajíčko a zelenina.

Udon

Udon je druh těstovin používaný opět v japonské kuchyni. Jsou to tlusté hladké nudle. Udon se často podávají v teplých polévkách nebo smažené na pánvi s různými přísadami.

Lasagne

Lasagne mají široký a plochý tvar, který umožňuje snadné vrstvení s omáčkami, sýrem a dalšími ingrediencemi. Stejně tak jde o označení velmi oblíbeného pokrmu z těchto těstovinných plátů, mletého masa a sýrové omáčky bešamel.

Druhy těstovin podle složení

Těstoviny nejsou jen jídlo vyrobené z mouky. Způsobů, jak si vyrobit těstoviny, je mnoho.

  • Nejběžnější druh těstovin se vyrábí z pšeničné mouky. Těstoviny z pšeničné mouky mají vysoký obsah lepku, což jim dává tu správnou konzistenci a chuť. Pšeničná mouka je základní složkou italských těstovin.
  • Zdravější variantu představují celozrnné těstoviny. Mají výraznější ořechovou chuť, obsahují více vlákniny a vyšší nutriční hodnoty oproti pšeničné mouce.
  • Další oblíbená varianta jsou těstoviny z pšeničné mouky a vaječného těsta. Díky vejci mají bohatou a krémovou texturu.
  • Pro vietnamskou a čínskou kuchyni jsou typické těstoviny z rýžové mouky. Ty jsou vhodné i pro osoby s alergií na lepek.
  • Ve středoevropské kuchyni potkáte často těstoviny z bramborové mouky. Zajisté vám nejsou cizí názvy jako halušky nebo bramborové knedlíky. Tyto těstoviny mají výraznou bramborovou chuť.
  • Pro vegany a vegetariány jsou vhodné těstoviny z cizrny nebo čočky. Jsou bohaté na bílkoviny a mají výraznou chuť.
  • Některé těstoviny se vyrábí s přídavkem zeleniny. Příkladem jsou špenátové těstoviny nebo rajčatové těstoviny. Tyto těstoviny mají výraznou barvu a obvykle i lehkou příchuť zeleniny.
  • Novinkou ve výživě jsou konjakové těstoviny. Ty se vyrábí z konjakového kořene, který je bohatý na vlákninu a má nízký obsah kalorií. Neobsahují lepek, tuky, cukr

Nabídka různých druhů těstovin je opravdu bohatá. Dostupné jsou v tradičních formách pro klasické pokrmy, ale jsou i alternativní varianty pro dietní dny. Objevujte a ochutnávejte.

Může se Vám hodit


Další články

Snídaně
Jahodová rýžová kaše

Jahodová rýžová kaše

Číst článek
Magazín
Mango - chutné ovoce s mnoha vitamíny

Mango - chutné ovoce s mnoha vitamíny

Číst článek
Polévky
Dýňová polévka

Dýňová polévka

Číst článek