Pohanka je ve zdravé výživě velmi oblíbenou přílohou slaných i sladkých pokrmů. Díky svým příznivým účinkům na lidský organismus se její obliba neustále zvyšuje. Pojďte se s námi podívat, jak ovlivňuje pohanka zdraví a jak na správnou přípravu pohanky.
Na co pohanka pomáhá a proč ji konzumovat?
Pohanka je takzvanou pseudoobilovinou. To znamená, že je často mylně považována za další obilnou přílohu. Ve skutečnosti pohanka lepek neobsahuje. Své místo si našla především ve zdravé stravě. Díky tomu, že tato příloha obsahuje vitamíny B, vlákninu, bílkoviny či draslík a hořčík, pozitivně ovlivňuje náš organismus. Například:
- snižuje množství hladiny cholesterolu v krvi,
- upravuje hladinu cukru v těle,
- zlepšuje funkci střev,
- podporuje zdravý trávicí trakt.
Prokazatelný pozitivní vliv pohanky na lidský organismus nás vede k otázce, jak často mohu jíst pohanku? Žádné omezení množství nikdy nebylo stanoveno. Rozhodně ale platí, že byste ani konzumaci této přílohy neměli přehánět. Mezi pohanka nežádoucí účinky se řadí především možnost svědění či vyrážky. To se ale projevuje pouze u těch, kdo mají na pohanka recept alergii.
Zdravé pohanka recepty a jak správně udělat pohanku?
Pohankou lze doplnit sladké i slané pokrmy. Naslano je možné její dochucení například restovanou cibulkou či oblíbeným kořením. Podávat ji můžete se zeleninou nebo masem s omáčkou či rybami.
Příprava vám zabere pouze několik minut. Jak se vaří pohanka? Na začátku ji propláchnete studenou vodou, následně zalijete vroucí vodou poměrem 1:2 a necháte 15 minut vařit. Takto uvařená pohanka je připravena ke konzumaci. Pokud chcete ušetřit čas, pouhých 3 -5 minut vaření potřebuje pohanka lámanka. Ta je rozpůleným zrnem klasické pohanky celé.